Зв’язатися з нами

Слідкуйте за нами:

Турбота про ментальне здоров’я українців – запорука сильної країни

Facebook
Twitter
LinkedIn

Підтримати прєкт:

Вже десять років ми боремося за суверенітет, даючи відсіч окупантам. Війна руйнує не тільки нашу інфраструктуру та економіку, але й ментальне здоров’я громадян. Кількість людей, які потребують психологічної підтримки, зросла з початку повномасштабного вторгнення. Постійні обстріли цивільної інфраструктури та мирних міст змушують перебувати українців у стані постійного стресу.

Захисники та Захисниці, їхні родини, ветерани, вимушені переселенці – всі вони потребують нашої особливої уваги. Центральні та західні регіони стали новою домівкою для багатьох, хто втратив своє житло. Тут також працюють шпиталі, де проходять реабілітацію поранені військові.

Ми з командою однодумців виявили кілька ключових проблем. По-перше, українці часто соромляться звертатися за допомогою до фахівців. По-друге, не вистачає спеціалістів, готових працювати з травмованими людьми. Наразі в Україні впроваджуються різноманітні програми в рамках яких українці можуть отримати психологічну допомогу он-лайн та звернутися до сімейних лікарів за допомогою. Не стоять осторонь і психологи-волонтери, які працюють з травмованими людьми.

Зокрема, на Вінниччині було створено Міжнародну Асоціацію Ментального Здоров’я (МАМЗ). Її було створено задля підтримки тих, хто цього потребує та проведення освітніх програм та заходів, в рамках яких розповідаємо про особливості піклування про психологічне здоров’я.

Комплексний підхід до вирішення цих питань включає роботу з ветеранами та ветеранками, їхніми родинами, соціальними працівниками та всім суспільством. Ми маємо навчити людей піклуватися про свій ментальний стан і вміти спілкуватися з тими, хто пройшов через кризові ситуації.

Зокрема, військові, які щодня стикаються зі смертю та насиллям, перебувають у постійній напрузі. Після повернення з передової багато з них страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР), депресії та інших психологічних проблем. Важливо забезпечити їм доступ до професійної психологічної допомоги. Родини Героїв також потребують психологічної підтримки і можливості висловлювати свої почуття у безпечному середовищі. Організація круглих столів, конференцій та інших заходів, де вони можуть почуватися захищеними, є надзвичайно важливою.

Піклування про ментальне здоров’я в умовах війни – це питання не лише індивідуального добробуту, але й національної безпеки та стабільності. Спільні зусилля уряду, громадських організацій та міжнародних партнерів, допоможуть створити міцне та здорове суспільство, здатне протистояти викликам сучасності.

    Facebook
    Twitter
    LinkedIn

    Залиште, будь ласка, свій номер телефону і ми вам обов'язково передзвонимо